Hoofdsponsor

Hoe ziet het leven van een stagiaire binnen de advocatuur en het notariaat eruit?

Hoe ziet het leven van een stagiaire binnen de advocatuur en het notariaat eruit?

Thea Vogelzang
16 mei 2022

Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Marieke Schunselaar, ik ben 23 jaar en ik zit in mijn vierde jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid met de afstudeerrichting Notarieel recht. Ik heb een jaar langer gestudeerd om extra vakken te volgen voor mijn civiel effect en om praktijkervaring op te doen. Eerst ben ik werkstudent geweest bij een noordelijk kantoor in Groningen, zowel binnen het notariaat als bij de receptie. Ik begon te twijfelen: wat past beter bij mij, het notariaat of de advocatuur? Daarom heb ik ervoor gekozen om een dubbele stage te doen bij een Zuidas-kantoor om deze vraag te beantwoorden. En dat is gelukt! Inmiddels zijn de verschillen tussen de advocatuur en het notariaat duidelijker voor me geworden en weet ik beter wat voor type kantoor bij me past. In dit interview zal ik mijn ervaringen delen! 

Hoe heb je je stageplekken bemachtigd?
Vorig jaar heb ik de Bedrijven- en Instellingendag van de JFV georganiseerd. Als acquisiteur onderhield ik het contact met de deelnemende kantoren, bedrijven en instellingen. Ik kwam destijds nauw in contact met verschillende recruiters, waardoor sommige kantoren er voor mij uitsprongen. Na de Bedrijven- en Instellingendag heb ik direct een recruiter gebeld van een kantoor waar ik een goed gevoel bij had gekregen en zo is het balletje gaan rollen. 

Hoe verliep de sollicitatieprocedure? 
Sollicitatieprocedures voor stagiaires kunnen per kantoor verschillen. Vaak staat bij de vacatures op de websites van de kantoren vermeld welke procedure je moet doorlopen. Ik hoefde bij dit kantoor geen assessment af te leggen; ik heb slechts mijn cv en een motivatiebrief opgestuurd. Hierna werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met een recruiter en een advocaat. Voordat je zo’n gesprek in gaat, is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat je uit de stage wilt halen. Die vraag staat namelijk centraal tijdens dit soort gesprekken. Wat wil je leren? Waarom wil je specifiek bij dit kantoor stage lopen? Wat verwacht je van de stage? Dit moet je goed voor ogen hebben. Twee weken later kreeg ik goed nieuws: ik was aangenomen! Uiteindelijk ben ik een dubbele stage overeengekomen met het kantoor. 

Wat waren je werkzaamheden als stagiaire binnen de advocatuur?
Mijn stage begon in de advocatuur voor de duur van twee maanden. Bij deze stage kreeg ik verschillende uitzoekopdrachten. Je zoekt vraagstukken uit voor advocaten om hen te helpen bij hun processtukken. Ik zat op een kantoorbrede stage, dus kreeg ik van verschillende secties vragen doorgestuurd. Dit varieerde van jurisprudentievraagstukken tot aan het opstellen van processtukken. Oftewel, het werk was inhoudelijk heel divers en dat maakte het leuk. Ook mocht ik een keer mee naar een zitting, een faillissementszaak. Dit was interessant en erg indrukwekkend. Doordat het een faillissementszaak betrof, was het gelijk erg persoonlijk. Ik zag een oud echtpaar tegenover een groot kantoor zitten. Enerzijds zag ik het leed bij het oude echtpaar dat op een paar meter afstand van me zat, anderzijds het belang van de curator. Ook al vond ik dat ons kantoor juridisch gezien gelijk had, de emoties van het echtpaar maakten indruk op mij.

Wat waren je werkzaamheden binnen het notariaat?
Na twee maanden zat mijn stage binnen de advocatuur erop en liep ik iedere ochtend naar de andere kant van het gebouw: het notariaat. De werkzaamheden waren binnen het notariaat inhoudelijk anders dan binnen de advocatuur. Vanuit de advocatuur was ik gewend om veel te schrijven, denk hierbij aan het opstellen van memo’s en het schrijven van literatuuronderzoeken. Bij het notariaat kreeg ik vooral te maken met het opstellen van aktes. Je hebt bepaalde formats van akten en die moet je op een bepaalde manier invullen en juridisch correct opstellen, zoals oprichtingsakten van ondernemingen. Doordat de nadruk lag op het opstellen van akten, was het werk monotoner, maar ook ingewikkelder. Een ander verschil is dat je binnen het notariaat natuurlijk niet naar zittingen kan. Wel komen er soms cliënten langs op kantoor voor een legalisatie. Hierbij wordt vastgesteld dat deze persoon ook degene is die op het legitimatiebewijs staat. Dit sociale contact met cliënten binnen het notariaat vindt vaker plaats dan binnen de advocatuur, want zittingen zijn vaak schaars.  

Kreeg je veel verantwoordelijkheden als stagiaire?
Je weet als student en stagiaire niet veel en daar gaan advocatenkantoren dan ook niet vanuit. Ze komen met een kwestie zodat jij erover na gaat denken. Advocaten en notarissen zoeken het vraagstuk zelf gewoon uit en misschien dat jouw werk als aanvulling gebruikt kan worden. Het zal vaak niet direct worden overgenomen. 

Hoe vond je het om stage te combineren met je vrije tijd?
In het noorden liep ik stage van 08:30 tot 17:00 uur. In het westen is dit van 09:00 tot 18:00 uur. Van jou als stagiaire wordt niet verwacht dat je tot 20:00 uur werkt. Sterker nog, je wordt om 18:00 à 19:00 uur gewoon naar huis gestuurd. Het gaat erom dat je als student een goed beeld krijgt van de werkzaamheden en het kantoor. Het is slechts een kennismaking tussen jou en het kantoor. Maar vergeleken met het studentenleven zijn het wel echte lange dagen. De eerste weken was ik kapot door alle nieuwe indrukken en mijn nieuwe (tijdelijke) woonplaats. Ik raad het dan ook af om vakken te volgen naast je stage, zeker als je in een nieuwe stad woont. Neem dan vooral de tijd om de omgeving te ontdekken en pak je rust buiten de kantooruren! 

Hoe vond je het contact met de andere stagiaires? 
Op de werkvloer zocht ik de andere stagiaires altijd op. Vooral in het begin was het spannend en weet je niet wat je kan verwachten. Ook in de pauzes waren we samen. Doordat je in hetzelfde schuitje zit, kan je op elkaar terugvallen. 

Hoe vond je de overstap van Groningen naar Amsterdam? 
Ik kom oorspronkelijk uit Drenthe. Natuurlijk was ik vanuit Groningen wel iets meer drukte gewend, maar in het begin was Amsterdam behoorlijk wennen. Ik was telkens verdwaald. De stad is een stuk chaotischer, groter en internationaler. Het aanbod in alles is groter, zoals sport en horeca en dus ook des te verleidelijker. Toch went een grote en nieuwe stad snel en rol je er vanzelf in. Het was een fantastische tijd! En als ik als plattelandsmeisje zo snel kon wennen aan de hoofdstad, kan iedereen dit! 

Mocht je als stagiaire ook mee naar nevenactiviteiten die georganiseerd werden door kantoor?
Ja zeker, de stagiaires worden niet vergeten. Op vrijdagmiddag om 17:00 uur werden we opgetrommeld voor de vrijdagmiddagborrel: borrelen op kosten van kantoor. Sommige kantoren hebben een eigen bar en andere kantoren huren een bar af. Tot slot maar niet onbelangrijk, de Blauwe Engel: dé beruchte Zuidas-kroeg waar verschillende kantoren een bezoekje brengen. Ook bij andere borrels, zoals afscheidsborrels van collega’s, mocht ik mee. Tot slot heb ik nog een ping-pong-toernooi bijgewoond en als kers op de taart mocht ik het kantoor vertegenwoordigen tijdens de Bedrijven- en Instellingendag van de JFV. Hiermee was de cirkel rond: eerst heb ik dit evenement als student bijgewoond, toen als organisatie en dit jaar als afvaardiging van een kantoor.

Wat past beter bij jou: een Zuidas kantoor of een Noordelijk kantoor? 
De vergelijking Noord VS Zuid gaat niet altijd op, je hebt namelijk ook kleinere kantoren in Amsterdam. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden bij het Vondelpark, maar ook op de Zuidas heb je een aantal niche kantoren.
Om antwoord op je vraag te geven zou ik dan toch zeggen dat een kleiner kantoor beter bij mij past. Ik vind een klein kantoor persoonlijker. Je staat vaak kleinere cliënten bij en dat past beter bij me. Ik zou liever de bakker om de hoek bijstaan dan een Microsoft bijvoorbeeld, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur. Maar zowel grote als kleine kantoren hebben voor- en nadelen. Uiteindelijk is het type cliënt voor mij doorslaggevend geweest.

Wat zijn volgens jou de voornaamste verschillen tussen grote en kleine kantoren? 
Naast het type cliënt kan ik nog een aantal dingen bedenken. Zo heb je bij een groot kantoor meer collega’s en start je vaak met meerdere jonge mensen. Dat is bij klein kantoor anders, daar ben je misschien de enige die wordt aangenomen. Ook denk ik dat er meer mogelijk is bij een groter kantoor wat betreft opleiding. Vaak bieden grote kantoren een intern programma aan zodat beginnende advocaten intern, dus naast de beroepsopleiding, courses en programma’s kunnen volgen. Daarnaast heb je bij de grootste - pak ‘m beet zes kantoren - een andere mentaliteit dan bij kleinere kantoren. Bij een kleiner kantoor heb je vaak iets minder de “work hard”-mentaliteit. Hoe groter het kantoor is, des te meer van je verwacht wordt en dat heeft natuurlijk gevolgen voor je werkuren. 

Zou je een stage voor je master aanraden? 
Absoluut! Als student heb je geen idee hoe de praktijk eruit ziet, je volgt wel vakken maar weinig studenten hebben een goed beeld van het werkveld. Neem bijvoorbeeld M&A in de praktijk. Je krijgt te maken met internationale bedrijven en dus ook met tijdsverschillen. Hierdoor kunnen de werktijden onregelmatig zijn. Je begint je dag misschien later, maar je werkt ook tot in de nacht door. Dat zijn relevante dingen om te weten. 

Waren de stages zoals je van tevoren had verwacht: wat viel mee en wat viel tegen? 
Ik werd goed ontvangen en ik kreeg een duidelijke uitleg over wat van mij werd verwacht. Ook leerde ik het kantoor meteen goed kennen. Na mijn eerste stage realiseerde ik me dat ik meer had willen meekrijgen van het hele proces. Zo had ik graag een keer meegewild naar een technisch overleg met een cliënt of had ik graag een telefoongesprek bijgewoond. Als stagiaire ben je bezig met ondersteuning en zoek je veel uit voor advocaten. Ik richtte mij op dit inhoudelijke werk, maar ik ben uit het oog verloren waarom ik er zat: ik zat er natuurlijk omdat ik wilde weten of ik advocaat wil worden. Dat doel vervaagde een beetje naar de achtergrond. Neem daarom zelf initiatief (dat wordt ook erg gewaardeerd) en vergeet niet waarom je stage loopt!

Heb je tips voor studenten om een stageplek te bemachtigen?  
Neem initiatief! Bel gewoon een recruiter op en vraag wat de mogelijkheden binnen dat kantoor zijn. Vraag naar ervaringen van mensen die werkzaam zijn binnen het werkveld. Persoonlijk contact, denk aan langsgaan op kantoor of bellen, is erg belangrijk. Voordat je een kantoor benadert, denk na over wat je wil leren. Wil je uiteindelijk ondervinden of een groot of klein kantoor bij je past? Doe dan stages bij zowel een groot als klein kantoor. Schroom ook niet om meerdere kantoren te benaderen. Grote, internationale kantoren verschillen inhoudelijk niet veel wat betreft werkzaamheden. 

Wat zou je mee willen geven aan andere rechtenstudenten? 
Probeer dingen uit! Je weet als student niet hoe de praktijk eruitziet. Je studeert niet voor niks zoveel jaar, dus ontdek wat jij leuk vindt en wat bij jou past! Naast stage lopen bij een advocatenkantoor, kan je ook werken als bedrijfsjurist of voor de overheid. Probeer verschillende dingen uit en dan kom je er vanzelf achter wat je wil en welke master voor jou de beste keuze is. Praktijkervaring opdoen en dingen uitproberen lijkt mij een goede reden om nog een jaar extra te kunnen studeren. 

Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd? 
Ik heb besloten om een juridische pauze te nemen wat betreft werkervaring. Daarom ga ik weer in de horeca werken, rond ik mijn laatste bachelorvakken af en loop ik sinds kort als verslaggeefster mee bij een regionale omroep. Volgend jaar begin ik met mijn master privaatrecht, want de advocatuur heeft me overtuigd. Halverwege het nieuwe collegejaar wil ik terug naar Amsterdam om daar mijn scriptie te schrijven. Ik ben stiekem wel verliefd geworden op onze hoofdstad! 

Foto: James Nyirenda 

Wil jij meer weten over verschillende kantoren, bedrijven en instellingen en hun openstaande vacatures? Klik dan hier! Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit interview? Mail dan naar carriere@jfvgroningen.nl 

Verenigingenweb
Cancel