Hoofdsponsor

Bedrijven- en Instellingendag 2023!

Bedrijven- en Instellingendag 2023!

Hidde Faber
31 januari 2023

Op vrijdag 10 februari vindt de 32e editie van de Bedrijven- en Instellingendag weer fysiek plaats! 

Na twee jaar opgesloten te zitten door het coronavirus is dit jouw kans om jezelf op de kaart te zetten bij toekomstige juridische werkgevers. Tijdens de BID heb je de mogelijkheid om in contact te komen met advocatenkantoren, bedrijven en overheidsinstellingen. De dag zal aanvangen met het plenair gedeelte, waar Lale Güll zal komen spreken over haar eigen carrière. Vervolgens worden workshops gegeven door verschillende juridische werkgevers, zodat jij kennis kan maken en je kan oriënteren. Daarna zal er een banenmarkt klaar staan, waar je aan de medewerkers van alle kantoren, bedrijven en instellingen je vragen kan stellen. De dag zal eindigen met het Recruitmentdiner waar je samen met tien verschillende advocatenkantoren zal gaan genieten van een driegangendiner in het Feithhuis Groningen. 

De Bedrijven- en Instellingendagcommissie is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen. De BID zal na twee online edities weer fysiek zal plaatsvinden, daarom is het goed om al je zakelijke etiquette weer even op een rijtje te hebben! In dit interview met de Bedrijven- en Instellingendagcommissie kom jij meer te weten over de etiquette en over een fysieke BID.

Hoe gaat de voorbereiding?
Erg goed. Als voorbereiding op de Bedrijven- en Instellingendag zijn we met de hele commissie elke dag te vinden in en rondom het Harmoniegebouw. We beginnen de dag met een update en vertellen wat onze plannen zijn voor vandaag. Daarna gaan we aan de slag met onze taken. De sfeer is erg ontspannen en er wordt goed gecommuniceerd. 

Hoe kleed je je gepast en wat zijn de valkuilen voor het zakelijk kleden? 
Op kantoor of tijdens een formeel gesprek wordt een verzorgd uiterlijk verwacht: de heren het liefst in kostuum, met stropdas, vrouwen in een gekleed broekpak of een nette jurk. In de praktijk zal men er op de meeste kantoren wel anders uitzien: dit kan business casual (geen stropdas), smart casual (pantalon en hemd, of soms zelfs een trui) of casual friday (spijkerbroek, poloshirt) zijn. 
Valkuilen voor vrouwen bij formeel kleden zijn te korte rokken, afgetrapte (naald)hakken en ladders in de panty.
Bij mannen is de voornaamste valkuil te korte broekspijpen en te korte sokken.
Tijdens de Bedrijven- en Instellingendag is het de bedoeling dat je je comfortabel voelt in wat je draagt en er formeel uit ziet.
 

Hoe stel je jezelf gepast voor? Wat voor handdruk geef je bijvoorbeeld?
Als je jezelf voorstelt, is het gebruikelijk om een hand te geven. Volgens de etiquette is het de bedoeling dat je met je rechterhand een hand geeft, zo kun je met je linkerhand een drankje dat je eventueel hebt vasthouden. Geef een stevige handdruk, maar knijp niet te hard. Als je iemand niet kent kun je beginnen met “volgens mij kennen wij elkaar nog niet” en vervolgens vertellen wie je bent en wat je doet. 

Hoe spreek je advocaten of recruiters gepast aan?
Tijdens een gesprek is het belangrijk dat je open vragen stelt om zo je gesprekspartner bij het onderwerp te betrekken.  Een ander belangrijk element van een interessant gesprek is het effectief gebruiken van je stem. Niet alleen de inhoud van je boodschap is essentieel, maar ook hoe je het overbrengt. Vergeet dus niet om oogcontact te maken, goed te articuleren en een juiste houding aan te nemen. Naast al deze tips is het vooral belangrijk dat je tijdens de gesprekken jezelf bent, en al je vragen stelt! De medewerkers van de kantoren komen immers allemaal voor jullie naar de BID. 

Hoe neem je de juiste lichaamshouding aan? 
Het is belangrijk om recht op te staan, zo kom je zelfverzekerd over. Naast recht op staan, is het ook belangrijk om een beetje breed te staan, zo sta je comfortabel. Als je praat met iemand kan het gebruiken van je handen je verhaal ondersteunen, let wel op dat je niet te veel gebaren met je handen maakt, want dit kan ook afleiden. Voor de rest is het belangrijk om tijdens de Bedrijven- en Instellingendag assertief over te komen, lach dus vriendelijk naar mensen en probeer ook een praatje te maken. 

Stel je plant na de BID een gesprek in met een recruiter, welke telefoonetiquette moet je aanhouden? 
Tijdens een telefoongesprek ben je volledig afhankelijk van je stem. Het is dus belangrijk om deze nog enthousiaster, hartelijker en belangstellender moet laten klinken. Een tip is om tijdens het opnemen van de telefoon te glimlachen, de andere kant van de lijn hoort dit aan de toon en klank dat hij met een vriendelijke persoon te maken heeft. Schrijf de naam van de beller meteen op, zo kan je tijdens het gesprek de naam gebruiken.

Stel je doet mee met het Recruitmentdiner, wat is dan goed om te weten? 
Tijdens het Recruitmentdiner is het belangrijk dat je het bestek van buiten naar binnen gebruikt en natuurlijk netjes met mes en vork eet. Je houdt je wijnglas vast aan de kelk en je praat niet met je mond vol. Het allerbelangrijkst is dat je een gezellige avond hebt met alle recruiters en deelnemers!

Wat is het voordeel van een fysieke BID?
Een groot voordeel aan de fysieke Bedrijven- en Instellingendag is het Recruitmentdiner dat na het dagprogramma plaatsvindt. Tijdens het diner zitten deelnemers aan tafel met recruiters van verschillende kantoren. Na elk gerecht wisselen de deelnemers van tafel. Tijdens de online Bedrijven- en Instellingendag was er geen Recruitmentdiner. 

Wat is het grootste verschil tussen een fysieke en online BID?
Tijdens de fysieke BID is het makkelijker om een spontaan gesprek te voeren gedurende de banenmarkt en workshoprondes. Het is toch een iets grotere drempel om je virtuele hand op te steken en via je webcam en microfoon een vraag te stellen.

De fysieke BID is bijna niet te vergelijken met de online BID van de afgelopen jaren, in welk opzicht zijn de twee versies van de BID wel hetzelfde?
De dagindeling van de online BID was ongeveer hetzelfde als de fysieke Bedrijven- en Instellingendag. Zo begon het vorig jaar ook met een plenair gedeelte en waren daaropvolgend de workshoprondes

Tijdens de online BID moest je tussen de workshoprondes switchen van omgeving, gewoon vanuit huis. Hoe gaat dat tijdens een fysieke BID? Hebben de deelnemers wel tijd om naar de volgende workshopronde te gaan?
De workshops vinden allemaal plaats in verschillende workshopzalen. Tussen de workshops hebben de deelnemers steeds een kwartier om naar de volgende workshopzaal te gaan, alle tijd dus!

Nu jij alles weet over de fysieke BID en hoe jij je tijdens dit evenement moet opstellen, ben je helemaal klaar voor de deelname, wacht dus niet langer en Unlock Your Future!

Inschrijven kan hier. Benieuwd naar de deelnemende kantoren, bedrijven en instellingen? Bekijk het programmaboekje.

Verenigingenweb
Cancel