Hoofdsponsor

Carrière Interview met Dirkzwager

Carrière Interview met Dirkzwager

Thea Vogelzang
14 januari 2022

Afgelopen maand heb ik Evelien Boonzaaijer en Anouk van Rooij geïnterviewd. Zij zijn werkzaam bij Dirkzwager legal & tax. Dirkzwager is een groot kantoor gevestigd in Arnhem en Nijmegen. Dirkzwager telt ruim 350 medewerkers, waaronder Evelien en Anouk. In dit interview maak je kennis met hen en natuurlijk met Dirkzwager!  

Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Ik ben Anouk, 27 jaar en werk inmiddels een jaar bij Dirkzwager als Campus Recruiter. Ik heb notarieel recht gestudeerd in Nijmegen en hier woon ik nog steeds. In mijn studententijd heb ik een bestuursjaar gedaan en ben ik actief geweest binnen verschillende commissies. Inmiddels ben ik Campus Recruiter bij Dirkzwager en werk ik voornamelijk vanuit ons kantoor in Arnhem. Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de studentstages, werkstudenten en onderhoud het contact met de verschillende studieverenigingen. Naast studenten ben ik ook verantwoordelijk voor de starters. 

Ik ben Evelien en ik ben net als Anouk 27 jaar. Ik heb de bachelor Nederlands recht gedaan in Nijmegen, waarna ik de onderzoeksmaster Publiekrecht heb gevolgd. De onderzoeksmaster bestond uit de master strafrecht in Nijmegen en de Research master in Groningen. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen op een groot kantoor in Amsterdam en daarna bij Dirkzwager in Nijmegen. Ik ben bij Dirkzwager blijven werken en inmiddels ben ik drie jaar als advocaat werkzaam op de sectie Aansprakelijkheid & Verzekering in Arnhem. Wij adviseren en procederen op het gebied van zowel het aansprakelijkheidsrecht als het verzekeringsrecht en staan daarbij verzekeraars, makelaars en bedrijven bij.

Hoe was jullie eerste kennismaking met Dirkzwager?

Anouk: ik heb tijdens mijn bestuursjaar aan verschillende kantoorbezoeken deelgenomen, zo ook aan kantoorbezoeken bij Dirkzwager. Dirkzwager is mij altijd positief bijgebleven. Doordat we een vestiging in Nijmegen hebben, is het kantoor al bekend voor de Nijmeegse studenten. Ik hoorde goede verhalen van kennissen die bij Dirkzwager werkten dus heb ik gesolliciteerd toen er een vacature vrij kwam.

Evelien: ik heb kennisgemaakt met Dirkzwager tijdens bedrijvendagen en een recruitmentdiner. Door kennis te maken met de verschillende medewerkers krijg je een goed beeld van het kantoor en de werkzaamheden die zij verrichten. Ik heb toen gesolliciteerd voor een student-stage, daarna ben ik blijven plakken als werkstudent en later als advocaat-stagiaire.

Wat is typerend voor Dirkzwager?

Anouk: wat ons kantoor typeert is dat we veel van onze kennis delen. Wij schrijven kennisblogs die we op onze website publiceren. Zelf heb ik tijdens mijn studietijd veel gebruik gemaakt van deze blogs. We delen wat we weten.

Evelien: daarbij is Dirkzwager een groot kantoor waar veel mensen werken, maar toch is er veel onderling contact wat het erg gezellig maakt. Doordat er diverse activiteiten georganiseerd worden, van sportieve activiteiten tot (digitale) borrels, zit er voor iedereen wel iets leuks bij. Dirkzwager stimuleert het contact tussen de medewerkers voor de onderlinge binding. Zeker in deze coronatijd is dat erg belangrijk (en vooral erg leuk)!

Hoe ziet jullie (werk)dag eruit?

Anouk: ik heb vooraf geen idee hoe mijn dag eruitziet, want als recruiter heb je veel afwisseling in je werkzaamheden. Dat maakt het werk erg leuk! Mensen bellen mij vaak voor vragen en ook organiseer ik activiteiten zoals kantoorbezoeken voor studenten. Bovendien onderhoud ik het contact met studieverenigingen.

Evelien: in onze advies- en procespraktijk bestuderen we vaak omvangrijke en complexe dossiers. Het werk loopt uiteen van het schrijven van stukken tot besprekingen met cliënten. Ook ben ik veel in de rechtbank te vinden, wat het werk erg afwisselend maakt. Het verschilt overigens per sectie sterk wat voor werkzaamheden je doet en hoe de werkdag er concreet uit ziet. Zo krijgt de sectie arbeidsrecht vaker ‘spoedvragen’ dan dat wij die krijgen.

Hoe is de werkcultuur binnen Dirkzwager?

Anouk: We zijn een oud kantoor, maar ook een jong kantoor. Ons kantoor bestaat namelijk 135 jaar, maar we zijn jong doordat de we veel jonge medewerkers in dienst hebben. De onderste laag is de grootste groep die bij Dirkzwager werkt. Daarnaast is de sfeer op kantoor erg gezellig en informeel.
Waar je in de collegebanken meer vrouwen ziet, is de verhouding man/vrouw binnen ons kantoor redelijk gelijk. Wel verschilt de verhouding per sectie. Binnen ondernemingsrecht en vastgoed heb je bijvoorbeeld meer mannen en binnen de sectie waar Evelien werkt meer vrouwen.

Binnen welke vakbieden is jullie kantoor het meest werkzaam?

Evelien: Dirkzwager heeft diverse secties, zoals Aansprakelijkheid & Verzekering, Overheid en Vastgoed, Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, IE en IT-recht, familierecht (notariaat), gezondheidsrecht en het notariaat op andere gebieden. We hebben verder sinds 2018 een fiscale praktijk en dat maakt ons een full service kantoor. Cliënten kunnen dus op ieder gebied geholpen worden.
Wanneer een dossier bij ons kantoor binnenkomt, wordt er een team gevormd speciaal voor dat dossier. Je werkt dus samen met de verschillende praktijken en dat is waardevol voor de klanten. De verschillende rechtsgebieden vallen op deze wijze samen.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure binnen jullie kantoor eruit?

Anouk: wanneer je bent afgestudeerd en aan de slag wil als advocaat-stagiair, dan kan je solliciteren voor een vacature via onze website of kan je contact opnemen met de recruiter. Vanuit recruitment is je eerste kennismaking, een informele kennismaking door bijvoorbeeld koffie te drinken op kantoor of via een digitale meeting. Als dit van beide kanten bevalt, ga je een online assessment maken. Je drijfveren en een stukje persoonlijkheid worden getest, maar ook verbale analogieën, oftewel het analytisch vermogen. Vervolgens volgen er twee gesprekken met een partner en een medewerker binnen de sectie. Tot slot is het arbeidsvoorwaarden gesprek. Voor student-stagiaires hanteren we een andere procedure, namelijk een sollicitatie via website en vervolgens een gesprek met meestal twee advocaten. We nemen advocaat-stagiaires aan met het idee dat zij erna medewerkers worden zodat we een duurzame relatie met elkaar aan gaan.

Waar let je op tijdens een sollicitatiegesprek?

Anouk: ik vind iemands drive en motivatie erg belangrijk. Waarom solliciteer je voor Dirkzwager als kantoor? En waarom voor deze specifieke vacature? Bovendien vind ik het belangrijk dat een sollicitant zijn of haar antwoorden kan ondersteunen met praktijkvoorbeelden. 

Hoe weet je uiteindelijk welke master bij je past?

Evelien: bij vakken tijdens je bachelor merk je vast dat je de inhoud van het ene vak leuker vindt dan bij het andere vak. Uiteindelijk bepaalt de praktijk echter wat voor soort werk je leuk vindt: wil je pleiten en processtukken schrijven of wil je vooral besprekingen met cliënten voeren en hen adviseren. Hier kom je achter tijdens een stage. Je ziet wat medewerkers van een afdeling voor werkzaamheden doen. Vraag ook vooral aan medewerkers op bijvoorbeeld de banenmarkt tijdens de Bedrijven- en Instellingendag hoe de dag van een jurist eruitziet en wat voor soort zaken hij of zij heeft.

Kun je een tip geven aan studenten om te ontdekken welk kantoor bij hen past?

Anouk: ieder kantoor heeft een kernwaarde en staat waar die voor staat. Via de website kun je veel informatie achterhalen, zo ook uit de gesprekken die je voert met de medewerkers van een kantoor. Maak gebruik van deze contactmomenten, zodat je kunt filteren om te achterhalen welk kantoor bij jou past. Het aanbod kantoren is namelijk groot. Ik merk vaak dat sollicitanten die bij ons komen al eerder kennis hebben gemaakt met ons kantoor tijdens bijvoorbeeld een bedrijvendag of een kantoorbezoek. Schroom vooral niet om contact op te nemen!

Ondernemen jullie leuke activiteiten met kantoorgenoten?   

Anouk: we gaan op wintersport, hebben vrijdagmiddagborrels, doen mee aan sportactiviteiten en nog veel meer. Elke vrijdag hebben we stagiaire-lunches met alle jonge advocaten en notarissen. In deze coronaperiode organiseren we digitale alternatieven, zoals een pubquiz of een kookcursus.

Stel een student heeft een interessante openstaande vacature bij jullie gezien. Welke stappen moet hij/zij ondernemen om uiteindelijk de stageplek binnen te slepen?

Anouk: laat zien dat je interesse hebt, bel een keer op of stuur een mail. Dan is je naam al bekend bij Dirkzwager. Wees dus niet bang om contact op te nemen, want contactgegevens staan er niet voor niks bij!

Dilemma: liever alle sollicitatiegesprekken afnemen zonder de sollicitant in de ogen te kijken of alle cv’s ondersteboven lezen?

Anouk: ik vind het belangrijk de sollicitant in ogen te kijken, dus liever alle cv’s op de kop. Een goed cv kan je denk ik wel ondersteboven lezen, want een goed cv is in één opslag duidelijk. Als het even kan past die op één pagina en staat alles strak.

Dilemma: liever alle dossiers achterstevoren lezen of overal naar toe in een toga?

Evelien: lastig dilemma! Tijdens de beëdiging voor het eerst je toga aandoen is natuurlijk heel bijzonder, maar als ik een toga dagelijks zou moeten dragen, voel ik me overdressed. Bovendien mag je een toga alleen in de rechtbank dragen, dus zou ik kiezen voor het achterstevoren lezen van een dossier. Maar vooral omdat een dossier zo belangrijk is. Je moet hem toch goed lezen, dus dan maar achterstevoren. 

True or fase

Dirkzwager is alleen gevestigd in Arnhem
Anouk: false, we hebben ook kantoor in Nijmegen.

Dirkzwager is een nationaal kantoor
Evelien: we zijn alleen gevestigd in Nederland, maar we zitten aan een grensgebied dus hebben ook een German desk. Ook Duitse ondernemers die bijvoorbeeld in Nederland een bedrijf willen oprichten kunnen dus bij ons terecht. We opereren overigens wel ook op de internationale markt.

Dirkzwager is aanwezig op de Bedrijven- en Instellingendag 11 februari
Anouk: true, we zijn aanwezig! Je kunt met ons kennismaken tijdens de workshops en banenmarkt. Bovendien kun je je aanmelden voor een individueel gesprek om ander kennis te maken en al jouw persoonlijke vragen te stellen zonder dat andere studenten meeluisteren.

Heb je nog vragen? Stel deze op 11 februari tijdens de Bedrijven- en Instellingendag! Bovendien kun je een kijkje nemen op de website van Dirkzwager en schroom niet om contact op te nemen met Anouk via de onderstaande contactgegevens.

Anouk van Rooij
vanrooij@dirkzwager.nl
0622039858

Verenigingenweb
Cancel