Hoofdsponsor

Carriere blog

Interview Carrièrecommissie: Skills Week!

Thea Vogelzang
12 november 2021

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 november 2021 organiseert de Carrièrecommissie de Skills Week. Gedurende deze week kunnen rechtenstudenten allerlei soft skills ontwikkelen zodat je klaargestoomd wordt voor de praktijk. Voor een jurist zijn dit bijvoorbeeld pleit- en presentatievaardigheden, communicatieve vaardigheden en sollicitatievaardigheden. Tijdens de Skills Week krijg jij de kans om deze vaardigheden te ontwikkelen! 

De Carrièrecommissie is druk bezig met de organisatie van de Skills Week om deze week tot een groot succes te brengen. In deze blog zal de commissie aan de hand van een aantal vragen meer vertellen over de Skills Week. 

Kunnen jullie jezelf voorstellen? 

Wij zijn Naomi, Niek, Gijs, Rachab, Eline en Yong Hui. Dit jaar zitten wij in de Carrièrecommissie van de JFV. Wij organiseren de allereerste editie van de Skills Week! Naomi is de voorzitter en zorgt ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Niek is de penningmeester en is onder andere verantwoordelijk voor de financiën. Het acquisitiekoppel wordt gevormd door Gijs en Rachab. Zij onderhouden het contact met de advocatenkantoren die aanwezig zijn tijdens de Skills Week. Tot slot het vormgevingsduo, deze wordt gevormd door Eline en Yong Hui. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor het maken van het programmaboekje. 

Hoe ziet de Skills Week eruit? 

Naomi: afgelopen tijd hebben wij ons best gedaan om de Skills Week zo goed mogelijk vorm te geven, zodat studenten zoveel mogelijk vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het weekprogramma ziet er als volgt uit: 

Maandag 22 november - Openingsborrel van 17:00 tot 19:00 uur 
Dinsdag 23 november - Jurisprudentietraining Kluwer Navigator van 15:00 tot 16:00 uur en Assessment Training van 16:00 en 18:00 uur 
Woensdag 24 november - Workshops en individuele gesprekken van 13:00 tot 18:00 uur
Donderdag 25 november - Running Case (kantoorbezoek en pleittraining) van 13:00 tot 17:00 uur
Vrijdag 26 november - Etiquettediner van 18:00 tot 22:00 uur 

Welke vaardigheden kunnen studenten ontwikkelen tijdens de Skills Week? 

Naomi: het thema van de Skills Week is ‘Soft skills for hard cases’. De Skills Week staat namelijk in het teken van het ontwikkelen van verschillende vaardigheden.

De Jurisprudentietraining van Kluwer Navigator staat in het teken van jurisprudentie vaardigheden. Van een afgevaardigde van Kluwer Navigator leren de studenten veel in het kader van jurisprudentie, omdat het als lastig wordt ervaren om de juiste jurisprudentie toe te passen en tot de kern van een arrest te komen. 

Daarnaast gaan de studenten een assessment training volgen ter ontwikkeling van sollicitatievaardigheden. Over de assessment training zal Rachab meer vertellen. Deze sollicitatievaardigheden komen ook aan bod tijdens de workshops die verschillende advocatenkantoren verzorgen. Hier krijg je tips over bijvoorbeeld gedragsregels tijdens sollicitatiegesprekken. Een aantal studenten krijgen hierbij zelfs de mogelijkheid om een individueel gesprek met hen te voeren! 

Ook pleitvaardigheden kun jij ontwikkelen tijdens de Skills Week! Pleiten vormt een belangrijk onderdeel van de advocatuur. Daarom hebben wij op de donderdag een kantoorbezoek en pleittraining gepland. De studenten bezoeken het kantoor van Dorhout Advocaten, krijgen hier een casus aangeleverd en aan de hand daarvan schrijven zij een pleidooi. In het Provinciehuis krijgen de studenten de mogelijkheid om dit pleidooi tot leven te brengen, door middel van het pleiten voor een rechter, Officier van Justitie en een advocaat. 

Wij sluiten de week af met een etiquettediner dat geheel georganiseerd wordt door Damsté. Daarbij worden alle tafelmanieren onder de aandacht van de studenten gebracht tijdens een gratis driegangendiner. Etiquettevaardigheden kunnen namelijk niet ontbreken! 

Wat is een e-assessment en wat houdt de assessment training in? 

Rachab: een assessment is een onderdeel van de sollicitatieprocedure. Dit is een onderdeel waar vele sollicitanten op afvallen. Met behulp van de assessment kijkt een bedrijf of de sollicitant geschikt is voor de functie. Ieder bedrijf kan hier zijn eigen draai aan geven, zoals tests, vragenlijsten en rollenspellen. Tijdens de assessmenttraining worden er verschillende methoden en technieken aan het licht gebracht en worden tips en tricks gegeven om goed voorbereid te zijn op de assessment.

Wat vind je het leukst aan het organiseren van de Skills Week?

Yong Hui: ik doe samen met Eline de vormgeving voor de commissie. Het leukste aan het organiseren van de Skills Week is dat ik samen met mijn vormgevingspartner Eline mijn creativiteit kan uiten in de PR die wij naar buiten brengen. Laatst hebben wij het promotiefilmpje geschoten met een professionele cameraman wat erg leerzaam was en wat uiteindelijk ook een leuke dag is geweest!

Met welke kantoren kunnen studenten kennismaken tijdens de Skills Week? 

Gijs: er komen in totaal vijf verschillende kantoren tijdens de Skills Week, dit zijn AKD, Kennedy van der Laan, Damsté, Bird&Bird en Dorhout Advocaten. Vier van deze kantoren zullen op de woensdag een workshop verzorgen. AKD met de workshop ‘herken/erken je talenten’ Kennedy van der Laan met ‘de kunst om de essentie te vangen’, en zowel Damsté als Bird&Bird verzorgen een sollicitatietraining. Ook wordt er een Running Case gehouden waarbij studenten het kantoor van Dorhout Advocaten zullen bezoeken en daar een case gepresenteerd krijgen die zij in het Provinciehuis zullen bepleiten.

Wat is jouw grootste carrière blunder? 

Niek: mijn grootste carrière blunder vond plaats in mijn examenjaar. Destijds ging ik werken bij een schoonmaakbedrijf en liet ik de eerste dag meteen een dure hogedrukspuit van een grote hoogte vallen, dit was niet alleen gevaarlijk maar de hogedrukspuit was ook nog eens kapot.. 

Waarom moeten de studenten zich aanmelden voor de Skills Week? 

Eline: ik raad iedereen aan om mee te doen met de Skills Week. Je kunt je vaardigheden verder ontwikkelen en krijgt daarbij hulp van juristen uit de praktijk! Daarnaast komen er leuke sprekers en krijg je de kans om veel kantoren te leren kennen. En als laatst: dit jaar zijn er ook nog eens vette prijzen te winnen! Je kunt bijvoorbeeld een hotelovernachting, BBQ en JBL box winnen.

Mocht je verder nog vragen hebben, mail dan naar carrierecommissie@jfvgroningen.nl 

Wil jij soft skills onder de knie krijgen? Meld je dan hier aan! Inschrijven kan tot en met vrijdag 19 november. 

Tot dan!

Verenigingenweb
Cancel