Hoofdsponsor

Carriere blog

Carrière aftrap

Thea Vogelzang
27 augustus 2021

De zomervakantie is bijna afgelopen en dat betekent dat het nieuwe collegejaar alweer voor de deur staat. Om te zorgen dat jij het jaar succesvol aftrapt, zal ik je in deze blog wegwijs maken in de wereld der carrière. Afgelopen zomer heb ik kennis mogen maken met verschillende kantoren, bedrijven en instellingen. De kennis die ik hier heb opgedaan, wil ik graag met je delen. 

Of je nou een kersverse rechtenstudent bent of al bezig bent met je master, je zult gedurende je loopbaan verschillende carrière keuzes maken. Welke afstudeerrichting ga je in je eerste studiejaar kiezen? Welke nevenactiviteiten wil je naast je studie doen? Bij welk kantoor scoor jij een stage? In deze blog zal ik jou aan de hand van drie pijlers enkele tips geven zodat jij uiteindelijk weloverwogen keuzes kunt maken.

Oriënteren 
Om te beginnen is het belangrijk dat jij je gaat oriënteren op de verschillende carrièremogelijkheden. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld websites en social media van kantoren te bezoeken. Kantoren zijn namelijk actief op onder andere Instagram, LinkedIn en Spotify. Door hun social media kanalen te bekijken en podcasts te luisteren, kom je meer te weten over de ins en outs van een kantoor. 
Ook de JFV zal zich inzetten om jou kennis te laten maken met alle opties die de carrièrewereld rijk is. Voor eerstejaarsstudenten organiseren wij het Eerstejaarssymposium waarbij je kennis kan maken met de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast vinden er dit jaar verschillende evenementen plaats waarbij je met werkgevers in contact kunt komen, denk hierbij aan de Bedrijven- en Instellingendag. Wij vinden het belangrijk dat je een goed beeld hebt van de verschillende soorten werkgevers. Daarom zorgen wij ervoor dat er naast advocatenkantoren ook andere sectoren aanwezig zullen zijn op onze evenementen zoals ministeries, de bankensector en de rechtspraak. De tip die ik hierbij wil geven is: stap op recruiters af! Ze zijn tenslotte op zoek naar jou, dus laat jezelf zien en stel al je vragen. 
Voorafgaand aan dit soort evenementen kun je je oriënteren op de carrière omgeving van onze website. Er zijn immers veel soorten kantoren, bedrijven en instellingen. Om het voor jou overzichtelijk te houden, staat op de carrière omgeving een overzicht met kantoorprofielen. Deze kantoren hebben een vragenlijst ingevuld waarin naar voren komt welke capaciteiten volgens hen studenten moeten hebben. Dezelfde vragenlijst kan ook jij invullen via MyCareer. Via het matchingssysteem krijg jij een top 5 kantoren te zien die bij jou passen.

Praktiseren 
Natuurlijk verwachten werkgevers ook het één en ander van jou als student. Daarom krijg jij bij de JFV de kans om praktische vaardigheden op te doen. In november organiseert de Carrierecommissie de Skills Week. Deze week staat in het teken van het ontwikkelen van soft skills. Waar de studie voornamelijk theoretisch is ingericht, moeten we de praktijk niet vergeten. Dergelijke skills zijn in het werkveld namelijk minstens net zo belangrijk als de theorie.  Zo krijg je tips over allerlei facetten op het gebied van solliciteren. Hoe schrijf je een motivatiebrief? Hoe werkt een assessment training? Welke kledingstijl is gepast tijdens een sollicitatiegesprek? Deze vraagstukken komen aan de orde in de Skills Week. Wat daarnaast niet mag ontbreken in je pakket aan vaardigheden als rechtenstudent is natuurlijk pleiten. Daarom organiseren wij tijdens de Skills Week de zogenoemde Running Case waarbij je onder begeleiding van professionals uit het werkveld kan pleiten in de rechtbank.  

Netwerken 
Tot slot, maar niet onbelangrijk, netwerken! Dit kan misschien als spannend worden ervaren, maar uiteindelijk is het contact leggen met kantoren, bedrijven en instellingen de manier waarop jij je netwerk uitbreidt. Door met recruiters in gesprek te gaan ontdek jij of er een klik is en of je bij het kantoor past. Mocht je na het contactmoment nog vragen hebben, schroom dan niet om recruiters te benaderen via bijvoorbeeld de mail of LinkedIn. Recruiters zijn altijd bereid om jouw vragen te beantwoorden.

Heb je nog carrière gerelateerde vragen? Stuur dan een mail naar carriere@jfvgroningen.nl 

Verenigingenweb
Cancel