Hoofdsponsor

Solliciteren in stijl

Solliciteren in stijl

Katja Lenting
16 november 2020

Je kledingkeuze lijkt in de eerste instantie iets triviaals bij de voorbereiding van je sollicitatie, maar het speelt wel degelijk een rol bij de eerste indruk die je maakt. Deze eerste indruk is ontzettend belangrijk het vervolg van het gesprek. Daarom is het van belang dat je netjes en professioneel gekleed bent. Een goede voorbereiding zorgt voor een zelfverzekerd gevoel, en dat helpt jou je kansen vergroten op de baan die je op het oog hebt. Om deze reden is ook in de huidige tijd, waarin sollicitaties veelal digitaal plaatsvinden, deze voorbereiding relevant. Benieuwd naar manieren om door middel van je kledingkeuze professionaliteit uit te stralen? Lees dan snel verder voor 5 tips.

1. Bestudeer het bedrijf

Geen bedrijf is hetzelfde. De juiste kleding verschilt dus per bedrijf. Het is verstandig om je kleding af te stemmen op wat gebruikelijk is bij het bedrijf. Aan de oppervlakte kan het echter lastig zijn om te zien met wat voor bedrijf je te maken hebt. Neem daarom de tijd om dit te ontdekken! Kijk bijvoorbeeld naar de lay-out van de bedrijfswebsite of ga op zoek naar foto’s van werknemers (en hun kleding). Ga daarnaast op zoek naar de LinkedIn-pagina’s van medewerkers, die ongeveer op jouw functieniveau zitten. Dit geeft je een idee welke kledingkeuze gebruikelijk is bij het bedrijf. 

Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek heb je contact gehad met het bedrijf. Was dit contact formeel of informeel? Hoe werd je aangesproken? Hoe was de taal het mailcontact? Uit dit voorafgaande contact kun je voor een groot deel opmaken wat bedrijfscultuur er heerst. 

De makkelijkste manier om aan een antwoord te komen is om het gewoon aan de recruiter te vragen! Dit lijkt misschien spannend of ongepast, maar dat is het juist niet. Het is een teken dat je je zo goed mogelijk wil voorbereiden! Als je voor je gesprek belt om de laatste details door te nemen, vraag dan direct naar de gebruikelijke manier van kleden. 

2. Persoonlijke stijl

Iedereen heeft een persoonlijke stijl of persoonlijke voorkeuren wat betreft kleding. Negeer dit niet. Jouw stijl maakt je uniek en onderscheid je van de rest. Daarnaast is een sollicitatie op zichzelf al spannend. Het is daarom slim om kleding aan te trekken dat comfortabel zit en bij je stijl past. Vergeet echter niet om rekening te houden met de dresscode van het bedrijf. De truc is om de juiste balans te vinden tussen de stijl van jou en het bedrijf. Zo ga je professioneel, zelfverzekerd en comfortabel het sollicitatiegesprek in. 

3. Kleurkeuze

De kleur van je outfit heeft invloed op je uitstraling en wekt bepaalde gevoelens en associaties op bij de gesprekspartner. Donkere kleuren als zwart, grijs en donkerblauw worden vaak geassocieerd met zakelijkheid en professionaliteit, waardoor deze kleuren erg geschikt zijn voor sollicitatiegesprekken. Houd ook bij het kiezen van kleuren rekening met het bedrijf. Je wilt dat de werkgever je als onderdeel van het team ziet. Kies daarom voor donkere kleuren bij een conservatief bedrijf. Als je bij een jong kantoor solliciteert, kun je zeker gebruik maken van kleuren. 

Een veilige keus is om er tussenin te gaan zitten. Integreer kleur in je outfit via details, zoals een patroon in je blouse of een gekleurde stropdas. Waak in ieder geval voor te veel kleur, dit kan ervoor zorgen dat je kleding te veel afleidt van het gesprek.

4. Details

Details zijn belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de schoenen die je draagt, de stof die je aanhebt en je algehele verzorging. Het is van belang dat je verzorgd voor de dag komt. Kies daarom van tevoren je kleding uit, zodat je de tijd hebt om deze te wassen en te strijken. Gebruik een bijvoorbeeld een plakkende kledingborstel om stofjes en haren van huisdieren weg te halen. 

Bekijk je kleding van top tot teen. Controleer of je jas en tas schoon en onbeschadigd zijn. Daarnaast is het zaak om je schoenen (en sokken) te matchen met de rest van je outfit, ook al zal dit minder relevant zijn bij een digitale sollicitatie. Tot slot speelt ook de stof van je kleding een rol in professionaliteit uitstralen. Sommige stoffen kreuken sneller dan andere. Een kreukloze blouse staat bijvoorbeeld vanzelfsprekend netter.

5. Te informeel of te formeel?

Je wilt professionaliteit uitstralen, maar ook voorkomen dat je té stijf gekleed gaat. Een oplossing kan zijn om formele kleding met een informeel kledingstuk te combineren. 

Als je erg twijfelt over je kledingkeuze, kies dan voor formele kleding. Je wilt laten zien dat je je best doet voor de functie en dat je de sollicitatie serieus neemt. Het is daarom niet ongepast om netter gekleed te zijn dan de mensen op de werkvloer. Vermijd altijd het risico van onprofessionaliteit uitstralen door in ieder geval niet té informeel gekleed te gaan.

Of je achter je laptop solliciteert of bij het kantoor zelf, je kledingkeuze heeft invloed op jouw goede eerste indruk bij een sollicitatie. Wees daarom goed voorbereid. Doe onderzoek naar het bedrijf, kies de juiste kleuren, en vind de balans tussen je persoonlijke stijl en de verwachtingen van de werkgever. Op deze manier vergroot je de kans op een baan!

 
 
 
Verenigingenweb
Cancel