Hoofdsponsor

Hoe werk je thuis productief?

Hoe werk je thuis productief?

Alisa Stoetman
28 maart 2020

Nog nooit is er in Nederland zo massaal thuisgewerkt als nu. Voor velen is thuis werken of studeren wel even wennen. Hoe zorg je er toch voor dat je productief blijft?

Doelen stellen

Om je productiviteit te verhogen helpt het om jezelf doelen te stellen. Maak elke dag een to-do lijst voor jezelf; het afstrepen hiervan geeft je al een voldaan gevoel! Het is logisch dat je thuis misschien minder productief bent, dus stel jezelf concrete en vooral haalbare doelen. Alles wat je extra doet is dan mooi meegenomen.

Ritme

Het zal niet de eerste keer zijn dat je dit leest, maar ritme is essentieel als je de hele dag thuis zit! Probeer zo weinig mogelijk te veranderen aan je normale routine. Het is daarom goed om te werken met vaste tijden. Begin iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip en zet voor jezelf een eindtijd. Dit hoeft niet per se van 9 tot 5 uur te zijn, maar pas je tijden aan op de momenten dat jij het meest productief bent.

Werk en/ of studie en privé scheiden

Richt, als je die mogelijkheid hebt, een aparte werkplek in. Het zou ideaal zijn als je deze plek voor niets anders gebruikt dan voor werk of studie. Maak als het nodig is goede afspraken met je huisgenoten, zodat je niet steeds gestoord wordt. Verder helpt het om je aan te kleden zoals je ook zou doen als je zou gaan werken of studeren. De verleiding om de dag door te brengen in een joggingbroek is groot, maar hierdoor kom je moeilijker in een werksfeer!

Bewegen 

Als je thuis bezig bent zit je voor je het weet de hele dag achter je bureau. Talloze onderzoeken tonen aan dat bewegen onder meer een positief effect heeft op je productiviteit, stresslevel en gezondheid. Grijp dus elke kans aan om te bewegen! Ga na de lunch een rondje lopen, loop tijdens het bellen door je huis of ga een paar keer de trap op en neer.

Telefoon wegleggen

Check je meldingen op een paar vaste momenten per dag en leg je telefoon uit het zicht. Onbewust spendeer je namelijk veel tijd op je telefoon. Jongeren onder de dertig zitten grofweg 3,5 uur per dag op hun telefoon. Als je je telefoongebruik wilt verminderen is er ook een aantal apps dat je hierbij kan helpen. Een daarvan is Forest. Met deze app plant je ieder half uur een virtuele boom als je niet op je telefoon zit. Klinkt misschien gek, maar de app blijkt goed te werken! 

Verenigingenweb
Cancel