Hoofdsponsor

Carriere blog

De perfecte elevator pitch

Alisa Stoetman
15 oktober 2019

Een elevator pitch is een korte en krachtige manier om jezelf te presenteren. In 30 tot 60 seconden leg je uit wie je bent, wat je doet en wat jij voor iemand kan betekenen. In de tijd van een ritje met de lift probeer je de ander te overtuigen van het feit dat jij iets toe kan voegen en daarom geknipt bent voor die ene stage of vacature.

In de meest uiteenlopende situaties kan een elevator pitch van pas komen. Denk hierbij aan een bedrijvendag waar je in gesprek raakt met een recruiter of aan een sollicitatiegesprek waarbij jezelf kort moet introduceren. Maar ook op een ander onverwacht moment zou je voorgesteld kunnen worden aan iemand die je verder zou kunnen helpen in je carrière. Het is daarom handig om een samenhangend verhaal paraat te hebben. Deze kun je vervolgens aanpassen per situatie. Een goede elevator pitch schrijven is niet makkelijk en vergt enige voorbereiding. In deze blog vind je acht tips die jou kunnen helpen om een ijzersterke pitch te schrijven!

  1. Houd je pitch kort!

In dit geval geldt: hoe korter hoe beter. Je verhaal zou 30-60 seconden moeten duren. Dit zijn 75-100 woorden. 

  1. Gebruik een pakkende openingszin

Met een sterke openingszin of een leuk verhaal trek je meteen de aandacht van je luisteraar(s). 

  1. Praat niet te snel

De valkuil van een korte elevator pitch is natuurlijk dat je veel kwijt wilt in die 30-60 seconden. Probeer toch rustig te praten, want zo komt jouw boodschap het best over! 

  1. Wees enthousiast

Dit lijkt een open deur, maar naast het feit dat je je kwaliteiten wil laten zien, wil je ook jouw persoonlijkheid van zijn beste kant laten zien. Het is immers ook heel belangrijk dat de ander zichzelf met jou samen ziet werken of dat hij of zij je goed binnen het team vindt passen. 

  1. Probeer jargon te vermijden

Vooral juristen hebben er een handje van om woorden als ‘echter’ en ‘in beginsel’ veel te gebruiken. Probeer dit soort juridische termen te vermijden. 

  1. Benadruk wat jij toevoegt

En wees hierbij niet te bescheiden! Benoem een concreet voorbeeld van iets dat jij hebt bereikt of van een probleem dat jij op een goede manier hebt opgelost. 

  1. Oefen je pitch

Je kunt je pitch ook opnemen en terugluisteren. Zo hoor je goed of je te lang aan het woord bent en of je verhaal samenhangend is. 

  1. Sluit af met een vraag

Het is goed om je pitch af te sluiten met een vraag. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en nodig je uit tot het beginnen van een gesprek. Je kunt bijvoorbeeld om contactgegevens vragen zodat je later contact op kunt nemen of je cv op kunt sturen.

Verenigingenweb
Cancel