Hoofdsponsor

Carriere blog

Interview met Elna: stage lopen buiten advocatuur

Anne Ringelink
18 mei 2019

Elna is 22 jaar en heeft net haar bachelor Nederlands Recht afgerond. Ze loopt nu stage bij USG Legal. Ik interview haar om erachter te komen hoe het is om een stage buiten de advocatuur te lopen. 

Wij kennen elkaar natuurlijk al van de Bedrijven- en Instellingendagcommissie die we samen bij de JFV hebben gedaan. Maar wil je iets over jezelf vertellen?

Ik heb net mijn bachelor Nederlands Recht afgerond. Dit is alweer mijn vierde studiejaar, ik heb dus iets langer over mijn bachelor gedaan. Dit komt onder meer omdat ik altijd veel nevenactiviteiten naast mijn studie heb gedaan. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd, maar daardoor kwam het studeren soms even op een iets lager pitje te staan. Nu vond ik dit zelf eigenlijk geen probleem, aangezien ik nu tijd overhield om stage te gaan lopen en even met andere dingen dan studeren bezig te zijn. Tijdens mijn studie miste ik namelijk soms een praktijkgedeelte. Je leert vooral echt de theorie uit boeken, maar hoe ze hier dan in de praktijk mee omgaan, daar krijg je niet echt een goed beeld van tijdens je studie. Daarom ben ik een paar maanden geleden op zoek gegaan naar een stageplek voor in de periode dat ik niet meer zou hoeven studeren.

Dit klinkt als een perfect moment om de stage te lopen. Toch hoor ik vaak dat studenten niet weten hoe ze aan een stage moeten komen of waar ze precies stage willen lopen. Hoe ben jij aan je stage gekomen?

Ik vond het ook erg lastig om te bedenken bij wat voor bedrijf ik nu precies stage wilde gaan lopen. Ik kreeg zelf altijd erg het gevoel dat er tijdens je studie een bepaald beeld werd geschetst omtrent de advocatuur. Veel mensen in mijn omgeving gingen stage lopen bij een advocatenkantoor of zijn daar al werkzaam. Hierdoor ontstond bij mij juist heel erg het idee dat ik iets anders wilde dan een stage in de advocatuur. Puur om erachter te komen wat er nog meer mogelijk is in de juridische wereld. Ik ben toen op allemaal websites met vacatures gaan zoeken, maar zonder resultaat. Het was soms lastig om door de bomen het bos te zien. Toen bedacht ik me opeens dat de JFV natuurlijk ook nog JFV CarrièreBoard heeft, hier worden vaak ook heel veel stageplaatsen en vacatures op aangeboden. Toen ben ik daar eens gaan kijken en zo kwam ik bij USG Legal terecht. Het betrof een stageplaats op de afdelingen Arbeidsrecht en Algemeen Civielrecht. Dit was eigenlijk ook precies wat mij aansprak. Ook is USG Legal een juridisch dienstverlener; geen advocatenkantoor dus, maar wel juridisch inhoudelijk werk. Daarom heb ik besloten om daar te gaan solliciteren.

Leuk om te horen dat je JFV CarrièreBoard hebt gebruikt om deze stage te vinden. Het lijkt mij wel spannend om te solliciteren op een stageplek. Je weet ook niet zo goed wat je ervan moet verwachten. Vond jij het niet spannend om te solliciteren? En hoe ging dat?

Nadat ik mijn motivatiebrief en cv had ingestuurd, werd ik vrij snel door een van de recruiters gebeld. Dit telefoongesprek was eigenlijk al een soort van eerste korte kennismaking en ik werd meteen naar mijn drijfveren gevraagd. Dit telefoongesprek was eigenlijk erg leuk, omdat het zo spontaan gebeurde. Aan het einde van dit telefoongesprek nodigde de recruiter mij uit om op gesprek te komen op het kantoor van USG Legal in Utrecht. Voorafgaand moest ik een assessment maken om mij voor te bereiden op dit gesprek. Daardoor wist ik wel een beetje van tevoren waar het gesprek over zou gaan. Verder was echt benadrukt dat het een kennismakingsgesprek was, zodat zowel USG Legal als ik kon kijken of het zou bevallen van beide kanten. Natuurlijk had ik van tevoren gezonde spanningen, maar het viel best mee. Mede doordat het telefoongesprek met de recruiter zo leuk was en ik me dus al wel een beetje erop kon voorbereiden door het maken van het assessment.

En toen ben je het gewoon geworden, zo leuk! Het lijkt mij wel wennen zo’n stage. Ineens iedere dag vroeg opstaan, veel verantwoordelijkheden maar ook heel leerzaam. Je zit nu in je vierde week, hoe bevalt je stage?  

Allereerst moest ik ontzettend wennen aan het ritme. Ik loop 40 uur per week stage, dus dat zijn best lange dagen en dat dan vijf dagen per week. Inmiddels gaat het vroege opstaan me wel beter af gelukkig en ben ik wat meer gewend aan het werkritme. Eigenlijk op mijn eerste stagedag merkte ik al dat ze bij dit bedrijf veel initiatief van je verwachten. Wanneer je even niets te doen hebt, is het je eigen verantwoordelijkheid dat je mensen benadert voor klusjes. In het begin vond ik het best lastig dat er zoveel initiatief van mij verwacht werd. Dit is de eerste stage die ik loop en ik merkte dat ik in het begin nog een beetje mijn draai moest vinden binnen het bedrijf. Inmiddels ken ik alle mensen op mijn afdeling bij naam en gezicht, dus dat maakt het veel makkelijker om op mensen af te stappen en te vragen of ik ze nog ergens bij kan helpen. Ik vind het erg leuk om te merken dat de theorie die je leert tijdens je studie ook echt terugkomt in de praktijk, dat maakt het allemaal wel wat meer tastbaar. Ik heb al een paar dagvaardingen op mogen stellen en wat andere inhoudelijke dingen gedaan, dus dat vind ik echt heel leuk om mee bezig te zijn. Verder ben ik vaak ook bezig met jurisprudentieonderzoek, om zo de achtergrond achter bepaalde onderwerpen tot op de bodem uit te zoeken. Ook dit is erg leerzaam, omdat je veel leest over bepaalde dingen en dit vervolgens op de casus toe moet passen. Ik heb dus zeker wel het gevoel dat ik in de afgelopen maand al heel wat heb geleerd en de komende twee maanden nog veel ga opsteken.

De praktijkervaring die je hier opdoet lijkt mij heel waardevol! Ook leuk dat je door de klusjes bij anderen de andere collega’s leert kennen. Wat doe je verder zoal op een dag?

Als stagiaire ben ik in mijn werk afhankelijk van de andere mensen op kantoor. Soms heb ik ’s ochtends nog een klus van de vorige dag liggen, maar niet altijd. Meestal is het zaak dat ik zelf op zoek ga naar dingen om te doen. De ene keer begin ik dus meteen achter mijn computer met een klus die ik nog had liggen, de andere keer maak ik eerst even een rondje over de afdeling om te vragen of collega’s nog dingen hebben waar ik ze bij kan helpen. Gedurende de dag lopen er vaak wel even mensen bij mij langs met de vraag of ik iets voor ze kan uitzoeken of iets voor ze kan doen. Ook krijg ik gedurende de dag vaak wel een mailtje binnen met dezelfde vraag. Zo kom ik mijn dagen dus wel door. Ook ben ik al een paar keer mee geweest naar zittingen of gesprekken met cliënten. Dit is ook erg leuk, omdat je hier natuurlijk normaal niet de kans voor krijgt. Ook kun je zo zien hoe een jurist in de praktijk handelt en hoe een zitting er precies aan toe gaat. Daarnaast zijn de dagen op kantoor ook gewoon erg gezellig. Lunchen doen we meestal met een groepje samen en iedereen loopt af en toe wel even bij elkaar langs om een praatje te maken.

We hadden het er al even over, dat een stage zo leerzaam is. Ten eerste doe je natuurlijk veel praktijkervaring op en ten tweede kan je misschien de keuze voor jezelf qua master iets vergemakkelijken. Wat heb jij vooral geleerd bij USG Legal?

Waar ik vooral achter ben gekomen, is dat dit natuurlijk gewoon mensenwerk blijft. Foutjes maken is menselijk en helemaal niet erg. Hier leer je alleen maar van. Daarnaast ben ik er wel achter gekomen dat ik het fijn vind om met veel mensen om me heen te werken. Als je dan een vraag hebt, hoef je deze alleen maar uit te spreken en dan krijg je zo van twee of drie mensen een antwoord. Het is dus erg fijn om even te kunnen sparren, maar ook om even met mensen te kletsen. Ik ben er hierdoor dus wel achter gekomen dat het werken op een wat grotere afdeling mij wel aanspreekt. Natuurlijk heb ik niet echt vergelijkingsmateriaal, omdat dit mijn eerste stage is, maar ik wist van mezelf al wel dat ik het leuk vind om mensen om me heen te hebben, dus het is ook niet zo verwonderlijk dat dit ook voor op de werkvloer geldt. Ook ben ik wel tot de conclusie gekomen dat ik het arbeidsrecht echt heel leuk vind. Ik was al wel van plan om een master Arbeidsrecht te gaan doen volgend jaar, maar door deze stage is dit gevoel nog even extra bevestigd, dus dat is erg leuk. Wat ik ook wel echt geleerd heb, is dat je op een plek als deze niet meer bij alles aan de hand genomen wordt. Als je iets wilt, dan moet je dit zelf vragen of moet je hier zelf naar op zoek gaan. Het is dus wel zaak om jezelf een beetje neer te zetten. Dit vind ik wel heel leerzaam en waardevol en ik denk dat ik daar later ook wel echt iets aan ga hebben.

Je bent nu zo een vier weken aan de slag. Was dit wat je van tevoren van een stage had verwacht?

Eerlijk gezegd weet ik niet helemaal wat ik van tevoren had verwacht. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik van tevoren niet had gedacht dat een 40-urige werkweek me zo zwaar zou vallen! Ik dacht, oooh dat doe ik wel even! Maar ik merkte dat dat de eerste drie weken wel even enorm inkomen was. Nu ben ik daar wel wat meer aan gewend en merk ik dat ik ’s avonds ook meer energie over houd. Verder had ik misschien wel een beetje verwacht dat ik iets meer aan de hand meegenomen zou worden. Ik vond het in het begin soms nog wel een beetje zoeken naar hoe ik nou het beste mezelf neer zou kunnen zetten en hoe ik het beste aan klusjes en dingetjes om te doen kon komen. Nu ik iedereen van de afdeling wat beter ken, gaat dit wel veel gemakkelijker. Mensen weten mij inmiddels ook wat beter te vinden. Of de stage is wat ik ervan verwacht had, vind ik moeilijk te beantwoorden. Misschien ben ik er een beetje blanco in gegaan. Ik hoopte wel dat ik mijn studie in de praktijk zou gaan kunnen uitoefenen en dat is absoluut het geval. Heel veel van wat ik tijdens colleges heb gehoord of in boeken heb gelezen, komt allemaal terug hier. Dat is dus wel heel leuk om te zien en maakt de studie misschien ook wat tastbaarder dan wanneer je alleen maar met je neus in de boeken zit. Verder denk ik wel dat je van de praktijk echt het meeste leert. Niemand hier op kantoor weet alles precies uit zijn of haar hoofd, iedereen zoekt weleens dingen op en dat is natuurlijk ook helemaal niet fout. Als je dus het gevoel hebt dat je eigenlijk nog helemaal niets weet (dit had ik wel echt!), maak je geen zorgen, want niemand weet alles. Gelukkig kun je het altijd opzoeken of sparren met collega’s.

Voor jou zit de stage er al weer bijna op, helaas. Zou je het aanraden aan andere studenten om stage te gaan lopen?

Absoluut! Het is een uitgelezen kans om je rechtenstudie in de praktijk te kunnen brengen. Je leert er ontzettend veel van, niet alleen op juridisch inhoudelijk vlak, maar bijvoorbeeld ook op sociaal vlak. Tijdens een stage kun je uitvogelen wat jij belangrijk vindt aan een werkplek. Werk je bijvoorbeeld graag met veel mensen om je heen of heb je liever wat rust op je werkplek? Naast dat je je op juridisch vlak kunt ontwikkelen, ontwikkel jij ook gewoon als persoon. Het fijne aan een stage is ook dat je daar bent om iets te leren. Daardoor liggen de verwachtingen vanuit je stageplaats ook iets lager. Het is nooit erg om fouten te maken, daar leer je natuurlijk alleen maar van. Daarnaast word je als stagiair vaak mee gevraagd naar hoorzittingen of gesprekken met cliënten. Dit is dus een uitgelezen kans om dat soort dingen eens van dichtbij mee te maken. Stage lopen is dus echt een absolute aanrader!

Dankjewel Elna voor je openharigheid. Ik denk dat alle studenten hier iets aan kunnen hebben. Ga vooral stage lopen! Je leert er zo ontzettend veel van, je ontwikkelt jezelf op persoonlijk vlak maar ook je juridische kennis. Ben jij benieuwd welke vacatures kantoren, bedrijven als USG Legal of instellingen allemaal aanbieden? Neem net als Elna eens een kijkje op www.jfvgroningen.nl/carriereboard en wie weet loop jij over een paar weken ook een leerzame stage!

Verenigingenweb
Cancel