Hoofdsponsor

Wat is jouw goede eigenschap?

Wat is jouw goede eigenschap?

Anne Ringelink
30 augustus 2018

Wat zijn jouw goede eigenschappen? En waar liggen jouw verbeterpunten? De klassieker onder de sollicitatievragen: de goede en slechte eigenschappen. Maar waar ben jij eigenlijk goed in? Het is lastig om over jezelf aan te geven waar je nu eigenlijk goed in bent. Je wilt niet opscheppen maar je wilt jezelf ook niet wegcijferen. Daarnaast is wat de één een kwaliteit vindt, iets wat de ander een valkuil vindt. Achter iedere “slechte eigenschap” schuilt een goede! 

Iedere persoon heeft een aantal kernkwaliteiten, dit is wat hem of haar uniek maakt. Daniel Ofman introduceerde “het kernkwadrant”. In een kernkwadrant worden deze kernkwaliteiten gebruikt. Een kernkwadrant geeft niet alleen inzicht in je goede eigenschap, maar laat ook je valkuilen, allergieën en uitdagingen zien.

- Valkuil: Wanneer je doorschiet in je goede eigenschap, wordt het een valkuil. Als je bijvoorbeeld heel behulpzaam bent, kan dit doorschieten in bemoeizuchtigheid.

- Uitdaging: Een uitdaging is het tegenovergestelde van een valkuil. De uitdaging zorgt voor meer balans. Ben je bijvoorbeeld heel gedisciplineerd, dan kan jouw uitdaging liggen in het loslaten van dingen.

- Allergieën: Als iemand doorschiet in zijn kwaliteiten, kan dat bij de ander irritaties opleveren. Dit wordt een allergie genoemd. Het verschilt bij iedereen, wanneer en bij welke eigenschap de allergie optreedt.

Je kan overal in de kernkwadrant beginnen, zoals je hierboven kunt zien. Vind je het lastig om een goede eigenschap over jezelf te bedenken, maar weet je wel wat bijvoorbeeld je valkuil is? Begin dan bij je valkuil en vul op deze manier de rest van de kwadrant in!

Tot slot nog een paar kleine tips van mijn kant. Kies welke slechte eigenschappen je wilt noemen en welke niet: hoewel eerlijkheid altijd op prijs wordt gesteld, kan je slechte eigenschappen die niet relevant zijn voor de functie beter achterwege laten. Geef bij je eigenschappen altijd een voorbeeld: de recruiter krijgt een beter beeld van jou en het laat zien dat je jezelf kan reflecteren. Als je een slechte eigenschap geeft, probeer hier dan een positieve draai aan te geven. Dit kan je doen door te laten zien dat je aan verbetering werkt.

Verenigingenweb
Cancel