Hoofdsponsor

Carriere blog

Soft skills: de olie die de motor laat draaien

Olivia van Rikxoort
26 maart 2018

Voor recruiters is het erg lastig om talent te vinden dat de juiste soft skills bezit. Soft skills zijn slecht meetbaar. Hoe kun je aan een cv of motivatiebrief zien of iemand goed kan samenwerken of motiveren? Daarover lees je in deze blog meer. Het is belangrijk om jezelf af te vragen welke soft skills jij bezit, welke je nog wil leren en hoe je deze skills naar voren brengt in een sollicitatie.

Op donderdag 17 mei kun je op het Skills Event werken aan jouw soft skills. Hier leer je alles wat je in de collegebanken niet leert. Je volgt een e-assessmenttraining, hoort alle do’s en don’ts in een sollicitatiegesprek, leert de perfecte brief te schrijven, je cv wordt gecheckt en je krijgt een professionele LinkedIn foto. Het evenement is slechts een middagprogramma zodat je geen studie hoeft te missen en deelname is geheel gratis. Schrijf jezelf snel in en bemachtig een ticket!

Wat is het verschil tussen hard en soft skills? Hard skills zijn meetbare en functionele vaardigheden. Deze skills zijn makkelijker vast te stellen voor een recruiter. Vaak zijn dit de skills die logischerwijs uit het volgen van een studie volgen. In ons vakgebied zijn de hard skills vooral leesvaardigheid, analytisch denkvermogen en juridische kennis. Met het afronden van een universitaire bachelor of master in de rechtsgeleerdheid heb je deze skills eigenlijk direct ‘bewezen’ aan een recruiter.

Soft skills zijn een stuk lastiger om op papier te zetten. Het zijn persoonlijke vaardigheden die bepalen hoe jij in een team functioneert, hoe je communiceert, hoe je over jezelf denkt en hoe je op anderen reageert. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: organisatievermogen, samenwerken, netwerken, motiveren, stressbestendigheid, besluitvaardigheid, probleemoplossend werken, leiderschap, aanpassingsvermogen en ga zo maar door.

Betekent dit dat soft skills belangrijker zijn? Absoluut niet! Het is cruciaal om de juiste juridische kennis te bezitten. Maar soft skills maken je als onderdeel van een team waardevoller. Ze zijn de olie die een motor soepel laat draaien.

Zijn soft skills aan te leren? Ja, je kunt jezelf ontwikkelen in soft skills. Het begint allemaal bij het nadenken over wie je bent. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Wat zijn jouw drijfveren? Hoe communiceer je en hoe reageer je op tegenvallers? Door deze dingen te benoemen kun je erachter komen waar jij nog in kunt verbeteren.

Tijdens een sollicitatieprocedure is het belangrijk dat je al bij het schrijven van je motivatiebrief focust op soft skills. Kom er eerst achter naar welke soft skills deze specifieke werkgever op zoek is. Analyseer de vacaturetekst, onderzoek de website en praat indien mogelijk met werkgevers. Vergeet niet je skills te beargumenteren met voorbeelden uit de praktijk. Dit maakt je brief een stuk geloofwaardiger.

Wanneer je uitgenodigd wordt op een gesprek, is het tijd om jezelf face to face te bewijzen! Het begint al bij het binnenkomen. Let op je lichaamstaal, de manier waarop je praat en maak een klik met je gesprekspartner. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en je skills met concrete praktijkvoorbeelden kunt ondersteunen. Wanneer je je skills goed kunt laten zien, haal je die baan of stage zo binnen!

Verenigingenweb
Cancel