Hoofdsponsor

Carriere blog

Overleeft jouw cv het in 6 seconden?

Olivia van Rikxoort
22 januari 2018

Je kunt je voorstellen dat bij het solliciteren naar een stage of een startersfunctie, jij absoluut niet de enige bent die aast op deze mogelijkheid. Recruiters krijgen tientallen sollicitaties binnen en hebben simpelweg de tijd niet om ze allemaal aandachtig te bekijken. Uit een onderzoek van TheLadders blijkt dat recruiters gemiddeld 6 seconden naar een cv kijken om tot een snel oordeel te komen. Binnen die 6 seconden kunnen zij al zien of het cv binnen het profiel past dat zij zoeken.

80% van de aandacht binnen die 6 seconden gaat volgens het onderzoek naar de naam van de sollicitant, de huidige functie en werkgever, de startdatum van de huidige functie, vroegere functies en werkgevers en de opleidingen. De overige 20% van hun aandacht gaat naar dingen als competenties en ervaringen die waardevol zijn voor de functie.

De lay-out van je cv is erg belangrijk omdat die bepaald hoeveel informatie er binenn 6 seconden opgenomen kan worden. Bij een onoverzichtelijk cv zal de recruiter moeten zoeken naar informatie en dit zal de selectie niet ten goede komen. De recruiter maakt gebruik van het zogenoemde ‘scannen’. Het gebruik van dikgedrukte letters kan je helpen om de aandacht te trekken naar wat jij belangrijk vindt. Ook is het handig om lange zinnen te vermijden. Bij het scannen zullen steekwoorden sneller opgenomen worden.

Daarnaast is het belangrijk om je cv altijd aan te passen op de werkgever waar je solliciteert. Een recruiter gaat op zoek naar keywords die passen bij de functie. Solliciteer je voor een juridische stage? Laat dan je juridische ervaring, nevenactiviteiten en (hoge) cijfer duidelijk zien!

Wil je testen of jouw cv na 6 seconden op de ja- of de nee-stapel terecht komt? Vraag vrienden je cv snel te scannen en vraag hen daarna wat is blijven hangen.

Verenigingenweb
Cancel