Hoofdsponsor

Netwerken, hoe doe je dat?

Netwerken, hoe doe je dat?

Olivia van Rikxoort
25 oktober 2017

 It’s not the grades you make but the hands you shake: een cliché of de waarheid? Een goed netwerk kan het verschil maken. Wanneer je begint met solliciteren is het ontzettend handig als je de juiste mensen kent. Maar de eerste keer kan het best lastig zijn om een recruiter, advocaat of potentiële werkgever zomaar aan te spreken. Daar sta je dan, op een borrel van een recruitmentevenement of kantoorbezoek. Hoe begin je een gesprek en hoe zorg je ervoor dat ze jou herinneren? Lees het  in de blog van oktober. Want profileren kun je leren!

Mijn eerste tip is, doe het gewoon! Verzin alvast een vraag en stap op die persoon af. Zij staan er juist om studenten te ontmoeten dus je zal ze nooit lastigvallen. Hangt er veel van het gesprek af? Praat dan eerst met wat andere mensen om een beetje zelfvertrouwen te krijgen. Ga daarna recht op je doel af!

Zorg dat je gesprekspartner jou onthoudt. De mensen die je aanspreekt zullen die dag nog veel meer rechtenstudenten spreken, dus probeer je te onderscheiden. Wat maakt jou anders dan de rest? Probeer in het gesprek te veel "standaard vragen" te vermijden. Als je met een recruiter van een advocatenkantoor spreekt is het bijvoorbeeld belangrijk om niet te veel dingen te vragen die je gewoon op hun website kunt vinden. Lees je dus eerst even in. Vraag naar specifieke dingen, waar jouw voorkeuren en interesses ook uit naar voren komen. Uit de vragen die je stelt kan je gesprekspartner al een hoop informatie herleiden. 

Zit je nog in het begin van je bachelorfase en heb je het idee dat dit verhaal voor jou niet opgaat? Dan heb je het mis! Door met mensen uit de praktijk te praten kom je erachter wat het best bij jou past. Dat leer je in de collegebanken niet. In je studie kun je een bepaalde voorstelling maken bij het werk dat je later graag wilt doen, maar vaak is dit beeld niet helemaal juist.

Gebruik LinkedIn! Zorg dat je LinkedIn profiel in orde is voordat je naar een recruitmentevenement gaat. Wellicht zoekt de persoon die jou gesproken heeft je na het gesprek wel op om een connectie met je te maken. Het zou dan zonde zijn als je profiel verouderd is of je foto er eentje is met twee biertjes in je hand. Na een leuk gesprek mag jij ook best iemand uitnodigen om een connectie te maken! Misschien lijkt zo’n connectie op dat moment niet belangrijk, maar je weet nooit wie je later nodig zult hebben in je carrière.

Dan is het nu tijd om je skills in praktijk te brengen. Kijk onder Events waar jij jezelf allemaal kunt laten zien.

Verenigingenweb
Cancel