Hoofdsponsor

Carriere blog

Sollicitatiegesprek

01 augustus 2017
Een sollicitatiegesprek is heel persoonlijk dus een handvat hiervoor is moeilijk te geven. Wel zijn er veel tips die jou kunnen helpen bij de voorbereiding en het gesprek.

Tips:

  • Wees goed voorbereid. Zorg dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf. Zorg daarnaast dat je competenties/vaardigheden die blijken uit je brief of CV kan toelichten met een voorbeeld. Probeer dit aan de hand van de STAR-methode te doen. Lees hiermeer over de STAR-methode.
  • Zorg dat je goed gekleed gaat. Kijk bijvoorbeeld naar foto's van het desbetreffende kantoor hoe men daar normaal gesproken gekleed gaat. Dragen ze een das? Of juist niet? Daarnaast is het een must dat je je schoenen poetst. Ook wordt 55% van het beeld dat mensen van jouw vormen, gevormd door non-verbale aspecten; kleed je dus naar wat je uit wil stralen. Zorg er daarnaast voor dat je iets draagt waarin jij je comfortabel voelt. Uiteindelijk gaat het om het beeld dat jij uit wil stralen naar jouw (hopelijk) toekomstige werkgever. Het is dus beter als je je tijdens het sollicitatiegesprek relaxed voelt in wat je draagt.
  • Kom op tijd. Als je te laat komt voor een gesprek kan dit een bepaalde indruk wekken bij de werkgever. Is deze persoon slordig? Neemt hij/zij het wel serieus? Kan hij/zij wel plannen? Je wilt niet dat je gesprekspartners met deze vragen in hun achterhoofd het gesprek met jou ingaan, dan sta je al 1-0 achter.
  • Toon respect voor je gesprekspartners.
  • Praat positief over eerdere werkgevers
  • Lichaamstaal. Zorg dat de eerste indruk goed is, geef een stevige hand en glimlach. Wacht met zitten tot je gesprekspartners dat voorstellen. Probeer tijdens het gesprek rustig te zitten en probeer niet teveel met je ‘handen te praten’, dit kan erg afleidend zijn. Zorg dat je oogcontact houdt met iedereen die tegenover je zit, maar focus je vooral op de persoon die de leiding heeft in het gesprek. Straal vooral zelfvertrouwen uit en wees enthousiast en positief. Onderschat in ieder geval je lichaamstaal niet!

Solliciteren blijft lastig, je leert vooral door het te doen. Wees goed voorbereid en wees vooral jezelf. Mocht je erg last hebben van stress en zenuwen, zoek dan uit of bepaalde ademhalingsoefeningen of andere technieken jou kunnen helpen. 

Verenigingenweb
Cancel